10 February 2016

KISAH POSITIF YANG PERLU KITA PELAJARIKisah 1
Seorang cina kaya membeli 10 bungkus nasi untuk seekor kucingnya setiap hari. Apa ada dalam fikiran Melayu? Sayang kucing? Kucing makan banyak?
Jawapan cina : “Saya beli banyak sebab kawan saya baru buka kedai makan, bagi duit mesti taknak. Jadi, ini saja cara saya untuk membantu dia.”

Kisah 2
Seorang Melayu pergi membeli di kedai cina yang buruk, hanya untuk melihat anak tuan kedai cantik. Satu hari gadis itu tiada, setelah ditanya rupanya sudah pergi sambung belajar di England. Apa ada dalam fikiran Melayu? Kedai buruk tapi duit banyak? Bergadai tanah atau meminjam dari orang?
Jawapan cina : “Saya dari keluarga Lim, bila anak saya nak pergi belajar, semua Lim yang kaya akan bantu Lim yang miskin. Tak perlu bayar balik, bila Lim miskin sudah jadi kaya, Lima kaya yang baru itu akan bantu Lim miskin yang lain pula.”

Kisah 3
Pihak masjid mahu mengubahsuai masjid, bajet hanya rm20 ribu. Dicari kontraktor melayu. Apa dalam fikiran melayu? Sebut harga hanya 20 ribu katanya. Pihak masjid mencuba pula dengan kontraktor cina. Terkejut imam kerana harga cuma 12 ribu.
Jawapan cina “ “Tempat ini kan dibuat untuk orang sembahyang, tak boleh la ambil mahal nanti tuhan marah.”

Masya ALLAH, tak malukah wahai bangsaku? Kalau ada kawan buka kedai, tak malu meminta diskaun? Saudara ingin sambung belajar tidak dibantu, malah dihina jika miskin. Membina masjid pun mahu mengaut untung lebih?

Malangnya, kisah di atas adalah kisah benar. Renung-renungkan…


2 comments:

Farah Waheda Wahid said...

memang terjadi pun di kalangan masyarakat kita...

Maria Firdz said...

mentaliti masayarakat kita belum berubah...