13 July 2017

Benda Paling Diingati Semasa Spot Check

Saya budak baik la. Mana penah kantoi masa spot check. Hahahahaha.

Ye la tu.

Setiap kali spot check di sekolah, tak kira sekolah rendah ke sekolah menengah ke, semua orang tidak akan senang duduk. Walaupun dia tak bawa benda yang dilarang ke sekolah.

Termasuklah saya. Huhuhu.

Tapi ada satu kisah masa sekolah rendah yang tidak akan dapat saya lupakan. Masa tu baru lepas UPSR, jadi ada banyakkkkkkkkkkk masa terluang. Pihak sekolah pun mula mengadakan aktiviti untuk para murid darjah 6. Peetandingan nyanyian la, pertandingan tarian la...

Jadi murid-murid banyak menghabiskan masa di luar kelas berbanding di dalam kelas. Termasuklah saya, terutamanya selepas saya jadi 'bidan terjun' untuk pertandingan tarian setelah salah seorang ahlinya tarik diri. So kami agak busy di luar kelas. Dan setelah kumpulan kami mendapat tempat kedua, saya sekali lagi dipilih untuk mengadakan persembahan tarian pada majlis penyampaian hadiah hujung tahun itu.

Pergh, pandai menari Zura ni! Hehehe.

Namun di saat itulah peristiwa itu berlaku. Di saat kami sedang giat berlatih, saya didatangi dua orang rakan sekelas, membawa berita yang sangat mengejutkan.

"Baizura, tadi ada spot check. Diorang jumpa *ROKOK* dalam beg awak!"

Terkedu saya mendengar berita itu. Hampir pitam saya. Rakan-rakan yang lain, ada yang memberi semangat. Tidak kurang juga yang mencemuh.

"Padan muka Baizura. Ingatkan baik sangat. Rupanya dia lagi teruk daripada kita!"

Saya ditemani rakan-rakan pun pergilah jumpa guru di mana rokok itu diserahkan. Soal punya soal, jawab punya jawab, rupanya...

"Mana ada spot check. Budak tu yang selongkar beg awak!"

"Kami nak pinjam barang. Kami cari barang tu dalam beg awak."
(Langsung tak ada perkataan maaf)

Apapun, rokok itu sudah sampai ke tangan cikgu dan tiada apa yang dapat saya lakukan untuk perbetulkan segalanya kembali. Balik ke rumah dalam keadaan hampa. Namun, kisah ini tidak saya ceritakan pada mak saya. Tak tahu nak cerita macam mana sebenarnya.

Saya yakin yang saya tidak bersalah, dan jauh di sudut hati saya mohon agar kebenaran akan segera terungkai.

Malam itu, saya ke kedai seperti yang diminta mak. Pulang sahaja, mak yang sambut saya di muka pintu.

"Kau jumpa rokok dalam beg kau tak?" Tanya mak. Saya terkejut, macam mana mak tahu? Oh, mungkin abang kedua saya. Kami sama darjah dan sama tingkatan sedari darjah lima.

"Ya." Lambat je saya jawab.

"Abang yang tertepis rokok tu masuk ke dalam beg Zura!" Bagitahu mak. Abang sulung yang dimaksudkan mak itu sudah tersengih-sengih. Membuatkan saya naik marah. "Kenapa tak ambil rokok tu balik?"

"Saje."

"Rokok tu cikgu dah jumpa la!"

Mati sengih abang sulung. Abang kedua terkejut. Nyata, dia tidak tahu hal itu. Dan malam itu saya ceritakan semuanya. Tiada apa yang tertinggal. Abang sulung saya kena marah teruk malam tu.

Esoknya, mak saya tulia surat memberitahu duduk perkara sebenarnya. Cikgu menerima penjelasan itu dengan senang hati. Tapi... "Awak nak balik tak rokok tu?"

Tak payahlah, cikgu! Hahaha

So moral of the story, check la beg awak sebelum keluar ke mana-mana. Jangan lupa. Sebab semasa sekolah menengah, saya terlupa kisah ini dan... saya terbawak botol susu adik saya ke sekolah!

Hadoiii

No comments: