31 January 2019

Siapa Kita Selepas Mati?Tenung gambar di atas ini dan jawab soalan ini.. 


1) Di mana duit yg membuat kamu menunjuk merasa diri hebat?2) Di mana cantik rupa yg membuat kamu bangga dan sombong?3) Di mana kereta mewah yg membuat kamu berlagak?4) Di mana sijil taraf pendidikan tinggi yg membuat kamu memaki org yg kurang ilmu pengetahuan?5) Di mana orang yg kita anggap selama ini yg sentiasa di sisi kita?6) Secantik manakah rupa kita di dalam kubur?7) Di mana harga kekayaan yg diperolehi dengan cara menjatuhkan orang lain?Ada baiknya bila kita kaya di dunia, ada baiknya bila rupa kita cantik tetapi biarlah sifat berperikemanusiaan itu sentiasa menjadi keutamaan di dalam hidup kita...Janganlah memperlekeh menghina menjatuhkan orang lain kerana inginkan kekayaan semata-mata. Kerana di tanah kubur org kaya dan miskin tiada bezanya apabila semua taraf, rupa dan kekayaan menjadi sama rata. Ketika itu hanya dosa dan pahala di dunia yg akan berbeza.Tubuh badan kita selepas mati:3 hari selepas mati kuku mulai tertanggal.


4 hari selepas mati rambut tertanggal dari kepala dan seluruh badan tertanggal rambut dan bulu.


5 hari selepas mati anggota dalaman dan luaran yg membawa kita ke arah dosa mulai mereput.


6 hari selepas mati kulit mulai mereput.


60 hari tiada yg tinggal melainkan tulang sahaja.Jadi:

Mengapa terlalu bangga?

Mengapa terlalu riak?

Mengapa terlalu sombong?

Mengapa terlalu pentingkan diri?

Mengapa terlalu dengki?

Mengapa terlalu kejam?Adakah kamu berfikir diri kamu itu adalah milik kamu sendiri? 

Tidak..kerana akhirnya badan kamu sendiri juga tidak akan menjadi milik kamu.

Kesimpulannya apa salahnya kita merendah diri? 

Apa salahnya kita menyebarkan kasih sesama manusia?Kita hidup di atas takdir Nya. Kongsikan ini dan bersama kita sebarkan kasih dan kesedaran sesama kita agar sentiasa bersyukur atas kehendak dan takdir yg sudah ditentukan oleh Nya.

Siapa ada Instagram? meh la follow ABM di SINI


No comments:

Post a Comment

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

Saya sangat menghargai komen yang diberikan, jika komen itu tidak melanggar apa jua sensitiviti. Kalau ada pelanggaran, saya tidak akan teragak-agak untuk memadamnya tanpa menyiarkannya. Terima kasih!