26 February 2021

Kelebihan Berselawat


 

BANYAK SELAWAT, ALLAH AKAN CUKUPKAN KEPERLUAN & MENGAMPUNKAN DOSA-DOSAMU


Dari Ubai bin Kaab radiallahu anhu katanya: “Wahai Rasulullah, sesungguhnya aku ingin membanyakkan berselawat kepadamu. Dari itu, berapa banyakkah dari doaku perlu aku jadikan untuk berselawat kepadamu?” Rasulullah ﷺ menjawab: Terserah kepadamu.”


Aku pun berkata: “Adakah satu perempat darinya?” Rasulullah ﷺ menjawab: “Terserah kepadamu, tetapi sekiranya kamu menambah, itu lebih baik bagimu.”


Aku berkata: “Adakah separuh daripadanya?” Baginda menjawab: “Terserah kepadamu, tetapi sekiranya kamu menambah, itu lebih baik bagimu.


Aku berkata: “Adakah dua pertiga?” Baginda menjawab: “Terserah kepadamu, tetapi sekiranya kamu menambah, itu lebih baik bagimu.”


Aku pun berkata: “(Jika begitu) aku jadikan semua doaku untuk berselawat kepadamu.” Baginda bersabda: “Sekiranya begitu, akan dicukupkan semua keinginanmu dan diampuni semua dosamu.”


(HR at-Tirmizi, Sahih)
5 comments:

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

Saya sangat menghargai komen yang diberikan, jika komen itu tidak melanggar apa jua sensitiviti. Kalau ada pelanggaran, saya tidak akan teragak-agak untuk memadamnya tanpa menyiarkannya. Terima kasih!