29 March 2021

6 KEBAIKAN MANDI SEBELUM SUBUH


 6 KEBAIKAN MANDI SEBELUM SUBUH


Menurut kajian sains, kandungan gas ozon pada waktu pagi lebih tinggi dari waktu lain.


Oleh itu, gas ozon ini juga amat penting untuk tubuh badan anda.


Jika anda mandi sebelum waktu subuh, ia bukan sahaja membersihkan malah memberikan kesegaran dan manfaat untuk tubuh badan anda. antara manfaatnya ialah :


1. Kulit lebih lembut dan halus

pada waktu pagi selalunya anda akan memasang "water heater" untuk mendapatkan air yang hangat dan menghilangkan kesejukan. selepas ini, jika anda memiliki lingkaran hitam di bawah mata, mandi menggunakan air sejuk dapat mengurangkan kegelapan pada bawah mata. begitu juga dengan kuku, ia akan menjadi lebih sihat, kuat dan tidak mudah retak. kulit pula menjadi lebih lembut dan halus.


2. Melancarkan peredaran darah

jika peredaran darah anda lancar maka tubuh badan anda akan menjadi lebih sihat dan bertenaga. malah anda juga boleh melakukan aktiviti seharian tanpa rasa letih.


3. Meningkatkan kesuburan

kesihatan tubuh badan manusia akan mendapat reaksi yang positif apabila anda mandi pada waktu pagi. ia dapat meningkatkan hormon testosteron pada lelaki dan hormon estrogen untuk wanita.


4. Mengurangkan risiko darah tinggi, untuk anda yang memiliki penyakit darah tinggi, mungkin ini merupakan salah satu cara untuk anda mengurangkan penyakit anda. Insya ALLAH, dengan izin ALLAH, jika ia diamalkan selalu, penyakit anda akan pulih.


5. Mengurangkan tekanan serta tenang. Air yang sejuk akan melancarkan kembali peredaran darah setelah lama berbaring. buat anda yang mengalami depresi, inilah cara yang terbaik utk anda menghilangkannya. oleh itu, ubahlah tabiat kpd mandi pagi sebelum subuh.


6. Meningkatkan sel darah putih

mandi dengan air sejuk, ia akan meningkatkan sel darah putih di dalam tubuh badan. apabila sel darah putih banyak, maka daya tahan penyakit dan tubuh badan boleh melawan virus. oleh itu, anda tidak mudah untuk dijangkiti dengan sebarang penyakit.


InshaAllah jika kita istiqamah mandi sebelum subuh, tubuh badan kita akan sihat kerana telah mengamalkan sunnah nabi.


Aamiin...9 comments:

 1. mandi pagi mmg sejuk., tapi kena mandi jugakla kalao terpaksa sblm solat suboh., huhuhu

  ReplyDelete
 2. Alhamdulillah, sbb kerja kena masuk awal so tiap hari i mandi sebelum subuh hehhe

  ReplyDelete
 3. Banyak kebaikannya tu. Dapat istiqamah memang bagus :)
  Terima kasih untuk perkongsian ni

  ReplyDelete
 4. kalau ada heater kt rumah mmg sy boleh mandi sblm subuh... tp apakan daya... sy ni jenis x tahan sejuk... krg acom acom jawabnya hehehe

  ReplyDelete
 5. Banyak ye kebaikan dia, tapi sejukkk betul nak mandi pagi pagi tuuu hehehe.

  ReplyDelete
 6. banyak manfaat mandi subuh ni rupanya

  ReplyDelete
 7. Terima kasih atas perkongsian yang menarik dan bermanfaat ini. ����

  ReplyDelete
 8. betul2 sbb tu org2 tua selalu bangun sebelm subuh n terus mandi...

  ReplyDelete

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

Saya sangat menghargai komen yang diberikan, jika komen itu tidak melanggar apa jua sensitiviti. Kalau ada pelanggaran, saya tidak akan teragak-agak untuk memadamnya tanpa menyiarkannya. Terima kasih!