18 March 2021

"CARA AGAR TETAP ISTIQOMAH DIJALAN ALLAH SWT."


 

"CARA AGAR TETAP ISTIQOMAH DIJALAN ALLAH SWT."


●  Istiqomah yaitu memiliki erti tetap dalam melakukan kebaikan.

●  Teguh dalam satu pendirian dan tidak akan kecewa oleh berbagai macam rintangan dalam mendapatkan redha Allah swt.

●  Cara yang boleh membantu seorang muslim untuk tetap istiqomah dijalan Allah swt :

1. Meluruskan Niat : Niat merupakan penentu suatu ibadah dan ia mendapatkan pahala atau ganjaran sesuai dengan niat ibadah dalam hatinya.

●  Dalam hadits disebutkan : “Sesungguhnya setiap amalan hanyalah tergantung dengan niat-niatnya dan setiap orang hanya akan mendapatkan apa yang dia niatkan, maka barangsiapa yang hijrahnya kepada Allah dan Rasul-Nya maka hijrahnya kepada Allah dan Rasul-Nya, dan barangsiapa yang hijrahnya kerana dunia yang hendak dia raih atau kerana wanita yang hendak dia nikahi maka hijrahnya kepada apa yang dia hijrah kepadanya.” (HR. Bukhari dan Muslim dari Umar bin Khatthab r.a.).

2. Memperbanyak Baca Al-Quran : Membaca Al-Quran setiap hari secara rutin adalah salah satu cara untuk mendekatkan diri pada Allah swt dan membantu seorang muslim untuk lebih istiqomah beribadah di jalan Allah swt.

●  Allah swt berfirman :

Jibril menurunkan Al Quran itu dari Tuhanmu dengan benar, untuk meneguhkan (hati) orang-orang yang telah beriman, dan menjadi petunjuk serta khabar gembira bagi orang-orang yang berserah diri (kepada Allah)." (QS. An-Nahl : 102).

3. Meningkatkan Kualiti Ibadah Sedikit Demi Sedikit.

4. Bergaul Dengan Orang- Orang Soleh.

5. Berdoa dan Berzikir Kepada Allah swt : Allah swt adalah maha pembolak-balik hati seseorang dan atas kuasa-Nya-lah Allah menetapkan apakah Ia akan memberi seseorang hidayah ataukah menutup hati seseorang.

5 comments:

 1. semoga terus istiqamah dalam berbuat kebaikan

  ReplyDelete
 2. sentiasa berusaha utk improve amal ibadah..

  delete dosa
  upgrade ibadah

  ReplyDelete
 3. terima kasih sebab sharing. sesekali jentik hati bila macam ni. sebab selalu lupa niat. bila rasa jauh, cepat2 ingat balik niat yang lain tu macam susah nak buat. sebab belum benar2 kuat.

  ReplyDelete
 4. Terima kasih, share ye, Adinda Baizura. Saya masih berusaha untuk baca Quran setiap hari. Berusaha! :)

  ReplyDelete

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

Saya sangat menghargai komen yang diberikan, jika komen itu tidak melanggar apa jua sensitiviti. Kalau ada pelanggaran, saya tidak akan teragak-agak untuk memadamnya tanpa menyiarkannya. Terima kasih!