10 May 2021

MENGGAPAI REDHA ALLAH
Firman Allah yg bermaksud:


Dan carilah pada apa yg telah dianugerahkan Allah kpdmu(kebahagian) negeri akhirat dan janganlah kamu melupakan bahagianmu dari (kenikmatan) duniawi dan berbuat baiklah(kpd org lain) sebagaimana Allah berbuat baik kpdmu dan janganlah kamu berbuat kerosakkan dimukabumi. Sesungguhnya Allah tidak menyukai org2 yg berbuat kerosakkan (Al Qashaas ayat 77)


Memang menjadi fitrah manusia mendambakan diri mencari kebahagian hidup.


Mereka akan berusaha sedaya upaya demi utk mencapai kebahagian hidup baik didunia mahupun diakhirat.


Bagi mereka yg inginkan kebahagian didunia dan diakhirat mereka akan memastikan dlm perjalanan hidup mereka akan berusaha bersungguh2 dgn mengerjakan segala bentuk suruhan Allah dan Rasul Nya.


Meskipun berat dan penuh dgn onak dan duri mereka tetap berusaha kerana dipengakhirannya segala kesusahan dan kepayahan itu akan digantikan dgn berjuta kebahagian sebagaimana yg telah dijanjikan Allah swt.


Namun yg anehnya walaupun telah diberikan peringatan didlm alquran ada juga dikalangan manusia yg mencari kebahagian menerusi jln yg tidak diredhai oleh tuntutan agama.


Mereka tidak peduli pendapatan dari sumber haram atau halal.


Yang penting kebahagian utk menjadi manusia yg mempunyai byk harta serta disanjungi oleh manusia.


Mereka lalai utk mengingati Allah kerana lbh suka kpd kehidupan dunia serta mengutamakan hawa nafsu.


Firman Allah yg bermaksud:


Mereka rela berada bersama org2 yg tidak pergi berperang dan hati mereka telah tertutup sehingga mereka tidak memahami (kebahagian beriman dan berjihad) (At Taubah ayat 87)


Justeru itu jgnlah dikejar kesenangan dunia kerana ianya tidak akan pernah habis dan puas kerana ditakuti kita lupa utk mencari kebahagian diakhirat.


Jangan kita gadaikan kebahagian kekal diakhirat dgn kebahagian dunia yg singkat kerana susungguhnya apabila dibandingkan dgn apa yg ada diakhirat, maka kebahagian didunia ini tidaklah seberapa......


RENUNG2KANLAH


SEMOGA BERMANFAAT 🥰No comments:

Post a Comment

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

Saya sangat menghargai komen yang diberikan, jika komen itu tidak melanggar apa jua sensitiviti. Kalau ada pelanggaran, saya tidak akan teragak-agak untuk memadamnya tanpa menyiarkannya. Terima kasih!