08 May 2021

RENUNGAN DAN MUHASABAH DIRI

 ● Pada umur 20 tahun "di luar negeri" dan "kampung halaman" tiada beza (tidak kira di mana pun kita boleh menyesuaikan diri) 


● Pada umur 30 tahun, "siang" dan "malam" tiada beza (tidak tidur satu malam pun tak mengapa) 


● Pada umur 40 tahun, "berpendidikan tinggi" dan "berpendidikan rendah" tiada beza (kadang-kadang yang berpendidikan rendah mungkin lebih mewah atau kaya) 


● Pada umur 50 tahun, "cantik" dan "hodoh" tiada beza (walau bagaimana cantik pun semuanya sudah luntur, kendur dimakan usia)


● Pada umur 60 tahun, "pegawai tinggi" dan "pegawai rendah" tiada beza (sama-sama dah pencen, taraf dan status sama sahaja)


● Pada umur 70 tahun, "rumah besar" dan "rumah kecil" tiada beza (gout, penyakit tua, tak boleh jalan, banyak duduk dan baring sahaja)


● Pada umur 80 tahun, "banyak duit" dan "tiada duit" tiada beza (gigi dah takde, banyak makanan tak boleh makan) 


● Pada umur 90 tahun, "lelaki" dan "perempuan" tiada beza (dua-dua pun dah takde tenaga)


● Pada umur 100 tahun, "tidur" dan "bangun" tiada beza (lepas bangun tak tau nak buat apa) 


Jangan memarahi atau berdendam dengan sesiapa, tempuhilah hidup ini dengan seadanya dan gembira. Suatu hari nanti kita semua sama sahaja tidak ada bezanya.No comments:

Post a Comment

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

Saya sangat menghargai komen yang diberikan, jika komen itu tidak melanggar apa jua sensitiviti. Kalau ada pelanggaran, saya tidak akan teragak-agak untuk memadamnya tanpa menyiarkannya. Terima kasih!