30 June 2021

ALLAH SWT MEMULIAKAN MANUSIA DENGAN ZIKIR...


 "Allah telah memuliakan engkau dengan tiga kehormatan kebesaran. 


Menjadikanmu berzikir kepada-Nya, padahal andaikan tidak ada kurnia-Nya, nescaya tidak akan engkau berzikir kepada-Nya. Dan menjadikan engkau terkenal di Kerajaan Langit-Nya dengan zikir itu, kerana Allah swt sendiri yang menisbahkan zikir itu kepadamu. Dan menjadikan engkau terkenal disisi Allah Swt, maka dengan demikian Allah telah menyempurnakan nikmat-Nya kepadamu"


Allah Swt memberikan kemuliaan kepadamu dengan tiga hal , iaitu :


1.  Allah menjadikanmu sebagai orang yang berzikir kepada-Nya, jika Allah tidak memberikan anugerah-Nya tentu engkau tidak bisa menjadi orang sebagai ahli berzikir kepada Allah.


2.  Allah menjadikanmu sebagai orang yang terkenal dengan sebutan waliyullah, kerana Allah Swt telah menetapkan sifat sifat khusus (istimewa) bagimu dan cahaya zikir yang dilahirkan padamu, yang sebab nur itu lahir dan batinmu menjadi terang dengan Nur-Nya.


3.  Allah menjadikanmu sebagai orang yang disebut-sebut di sisi Allah Swt. Jadi itu bererti Allah telah menyempurnakan nikmat dan anugerah-Nya kepadamu. Allah Swt berfirman :


"Berzikir (Ingatlah) kamu kepada-Ku nescaya Aku (Allah) akan ingat kepadamu" ( QS. Al- Baqarah : 152 )


Abu Hurairah ra berkata ; Rasasulullah bersabda ; Allah Swt berfirman 


"Aku Aku selalu mengikuti persangkaan hamba-Ku, dan Aku selalu mendampinginya selama ia berzikir pada-KU, jika ia berzikir kepada-Ku dalam hatinya Aku ingat dalam Dzat-KU, dan bila ia berzikir pada-KU dimuka umum Aku ingat dia dalam umum yang lebih baik dari golongannya, dan bila ia mendekat pada-KU sejengkal Aku mendekat padanya sehasta, dan bila ia mendekat pada-KU sehasta , Aku mendekat padanya sedepa, dan bila ia datang kepada-KU berjalan, Aku datang kepadanya berlari''


Kekallah berzikir...!


SEMOGA BERMANFAAT 🥰No comments:

Post a Comment

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

Saya sangat menghargai komen yang diberikan, jika komen itu tidak melanggar apa jua sensitiviti. Kalau ada pelanggaran, saya tidak akan teragak-agak untuk memadamnya tanpa menyiarkannya. Terima kasih!