07 June 2021

Berkasih Sayang Dalam Islam

 
 عَنْ النُّعْمَانِ بْنِ بَشِيرٍ  قَالَ : قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : " مَثَلُ الْمُؤْمِنِينَ فِي تَوَادِّهِمْ وَتَرَاحُمِهِمْ وَتَعَاطُفِهِمْ  مَثَلُ الْجَسَدِ إِذَا اشْتَكَى مِنْهُ عُضْوٌ تَدَاعَى لَهُ سَائِرُ الْجَسَدِ بِالسَّهَرِ وَالْحُمَّى


Daripada an-Nu'man bin Basyir RA, beliau berkata; Rasulullah SAW bersabda: "Perumpamaan seseorang Mukmin sesama Mukmin dalam hal saling mencintai, mengasihi dan menyayangi seumpama satu badan. Apabila ada salah satu anggota badan yang menanggung kesakitan, maka seluruh badannya akan turut terjaga (tidak akan tidur) dan terasa panas (merasakan sakitnya)." HR Bukhari No : 6011) Status: Hadis Sahih

 

Pengajaran:

 

1.  Umat Islam adalah seumpama satu badan yang saling mencintai, mengasihi dan menyayangi. Ianya terbentuk daripada ikatan persaudaraan dalam Islam.


2.  Persaudaraan dalam Islam menuntut nilai kebersamaan iaitu saling memerlukan dalam apa jua keadaan. Saat bergembira akan dinikmati bersama begitu juga saat berduka tetap akan bersama mengharungi kesusahan serta keperitannya


3.  Nilai kebersamaan dan saling menyayangi ini akan terbina apabila ada orang Islam yang memerlukan bantuan, maka orang Islam lain akan saling membantu dan meringankan beban yang dipikul bersama-sama.


4.  Saudara kita di Palestin di zalimi. Hak mereka ke atas Masjid Aqsa dan bumi Palestin dirampas. Masjid umat Islam diceroboh ketika penduduk  sedang beribadat. Mereka dihujani dengan peluru dan bom di saat kita bergembira meraikan Syawal dengan mercun dan bunga api. Ratusan yang syahid dan cedera. Adakah kita merasai nilai kebersamaan dan persaudaraan dengan mereka?


5.  Sewajarnya kita merasai keperitan dan penderitaan mereka. Mengambil tahu dan mengusahakan semampu mungkin bantuan ke atas mereka. Hak mereka yang menjadi tanggungjawab kita.


6.  Hak-hak yang lahir daripada persaudaraan diwajibkan kerana iman. Wajib memberikan komitmen sama seperti wajibnya menunaikan solat, puasa, zakat dan haji.


7.  Marilah kita menzahirkan keprihatinan terhadap isu Palestin ini antaranya melalui munajat dan doa, menyebarkan info kesedaran isu pembebasan Masjidil Aqsa dan kekejaman Yahudi keatas umat Islam Palestin serta menghulurkan sumbangan kepada rakyat Palestin.1 comment:

  1. Insha Allah. Moga isu Palestin ni tak jadi isu yang orang ambil tahu sekejap kemudian dilupakan bila keadaan reda. Sama-sama kita berdoa

    ReplyDelete

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

Saya sangat menghargai komen yang diberikan, jika komen itu tidak melanggar apa jua sensitiviti. Kalau ada pelanggaran, saya tidak akan teragak-agak untuk memadamnya tanpa menyiarkannya. Terima kasih!