16 July 2021

Doaku Hari Ini | 16 Julai 2021

 


Ya Allah bantulah aku mengingatimu, mensyukuri nikmatmu dan memperbaiki ibadah kepada mu.


Ya Allah Engkau adalah Tuhanku, Tidak ada sesembahan yang haq kecuali Engkau,Engkau yang menciptakanku, sedang aku adalah hamba-Mu dan aku diatas ikatan janji -Mu dan akan menjalankannya dengan semampuku, aku berlindung kepadamu dari segala kejahatan yang telah aku perbuat, aku mengakui-Mu atas nikmat-Mu terhadap diriku dan aku mengakui dosaku pada-Mu, maka ampunilah aku, sesungguhnya tiada yang mengampuni segala dosa kecuali Engkau” (HR. Bukhari no. 6306)


Ya Allah Ya Malikal Mulk…ingin kami memanjatkan syukur Alhamdulillah kami kepada Mu pada hari ini kerana masih diberi peluang untuk berusaha mempertingkatkan ketaqwaan kami kepadaMu. Tanamkanlah keazaman yang kuat untuk kami mencapai tujuan itu. Hindarkanlah kami daripada terpengaruh dengan hal-hal keduniaan yang melemahkan kami untuk mendekatkan diri denganMu Ya Allah.


Ya Fattahu Ya Alim...


Bantulah kami dalam menjalankan urusan agama kami. Elokkanlah urusan dunia kami yang padanya tempat kami mencari kehidupan. Elokkanlah urusan akhirat kami, yang padanya tempat kami akan kembali untuk selama-lamanya. Jadikanlah kehidupan kami ini sebagai tambahan segala kebaikan kepada kami, dan jadikanlah kematian sebagai ketenangan kepada kami dari segala kejahatan, sesungguhnya kami ingin kembali kepadaMu dengan jiwa yang tenang, Ya Allah.


Ya Allah Ya Rahman, berikanlah rezeki yang mencukupi lagi halal dan diberkati, rumahtangga yang bahagia, zuriat yang soleh dan solehah, usia yang berkat, doa yang mustajab, hajat yang tertunai, kesihatan yang berterusan, hutang yang terbayar, keselamatan dan kesejahteraan dunia dan akhirat.


Ya Allah dipagi yang mulia ini berilah kami rahmat Mu Ya Allah, letakkan kami dalam perlindungan Mu Ya Allah dan hindarilah kami dari azab api neraka.


Ya Allah, Ya Rahman, Ya Rahim, limpahkanlah rahmat, keampunan dan kurniaanMu ke atas kami, cukupkanlah keperluan kami dan hindarkanlah kami daripada segala yang Engkau benci dan kami takuti.


Ya Allah kurniakanlah kami nikmat Mu dan berilah kemudahan serta pimpinan kepada kami untuk keselamatan kami, keluarga kami dan agama kami.

َ

Ya Allah berilah kami kelebihan di sebalik kekurangan, berilah kami kekuatan disebalik kelemahan, berilah kami sukacita disebalik duka nestapa dan berilah kami harapan disebalik keraguan.


Ya Allah di hari yang mulia ini kami memohon taufik dan kesejahteraan dari-Mu. Anugerahkanlah kami kekuatan ilmu , iman dan amalan kami.


Ya Allah, berilah kami keselamatan, kesihatan, keamanan, kedamaian, ketentraman dan kesejahteraan bagi kami dan keluarga kami.


Ya Allah, limpahkan dan lipat-gandakanlah rezki kami dengan rezeki yang halal.


Ya Allah,Janganlah kelebihan yang kami ada itu menjadikan kami sombong.

Lindungi kami dari sombong dan takabur,

Ampuni kami jika kami riak.

Kami mohon Ikhlas dan kerendahan hati.

Jadikan kami hamba yang hidup yang  memberikan manafaat sebanyak-banyaknya.

Pilihlah kami menjadi jalan mencukupkan kpd hambamu yang  fakir dan miskin,

Pilihlah kami menjadi jalan cahaya kepada hambamu yang berada dalam kegelapan.

Pilihlah kami menjadi jalan kebahagiaan kepada hambamu yang nestapa. 

Pilihlah kami menjadi jln pelindunganmu kpd hambaMu yg teraniaya,

Pilihlah kami menjadi hamba yg manfaat.


Ya Allah kami memohon Ya Allah, kurniakanlah kepada kedua ibubapa kami tempat yang istimewa di syurgaMu Ya Allah. َ


Ya Allah Ya Ghaffar ampunkanlah dosa-dosa kami, dosa kedua ibubapa kami, anak isteri kami, kaum keluarga kami, guru-guru kami, sahabat-sahabat kami serta sekalian muslimin muslimat di mana saja mereka berada.


Rabbana atina fiddunya hasanah wa fil akhiroti hasanah waqina 'adzabanna


Selawat dan salam ke atas junjungan kami Nabi Muhammad SAW serta ahli keluarga dan para sahabatnya.


Segala puji pujian hanya untukMu Ya الله Ya Rabbal Alamin1 comment:

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

Saya sangat menghargai komen yang diberikan, jika komen itu tidak melanggar apa jua sensitiviti. Kalau ada pelanggaran, saya tidak akan teragak-agak untuk memadamnya tanpa menyiarkannya. Terima kasih!