25 June 2022

Limited Edition



Tak semua benda harus dipaparkan pada dunia. Cuba jadi yang limited edition.

Cukup dengan pesanan. Jaga harga diri. Orang yang dihormati tu, bila kita tengok dia, muka dia nampak tenang, terpancar kesolehan dan bila dia berbicara, lidahnya menuturkan seribu satu ilmu.

Bukan yang punya beribu likers dan followers tapi membawa konten yang merapu.

Maafkan salah silap diri ini atas teguran.

Secebis kata inilah yang termampu untuk mencantas duri kemungkaran.

🥀☕️

Selamat pagi.

23 June 2022

Paling Bahaya


Perasaan yang paling bahaya adalah iri hati. Emosi yang melahirkan kebencian. 

Tak boleh tengok orang lain lebih walau pun sikit. Bukan ke siapa siapa, kadang ke adik beradik pun tak boleh lebih daripada dia. Tak tenteram hidup dia. 

Jiran yang tak ada kena mengena pun dia tak boleh kalah. Sibuk lah dia nak menangkan diri sendiri. 

Begitulah sikap orang yang ada iri hati. Lama kelamaan dia sendiri yang akan membunuh kebahagiaan dalam hidup. 

Maka sebab itu, tak perlu berlumba dengan orang lain. Tenang sahaja dengan rezeki yang Allah beri. Hidup ikut kemampuan diri. 

🥀☕️ 

Selamat pagi.

17 June 2022

Chess


Hidup ,

Macam main chess .
Ada orang umpama king , ada umpama knight , ada juga orang umpama pawn .

Tapi , when the game is over , semua buah catur disimpan dalam kotak . Dan kotak ditutup .

🥀☕️ 

Selamat pagi.

16 June 2022

Bersabar Dalalm Berdoa


"BERSABAR DALAM BERDOA."

● Dari Abu Hurairah r.a bahawa Nabi SAW telah bersabda :

● Allah sentiasa memperkenankan doa seorang hamba selama doa itu tidak mengandungi (perkara) dosa, (perkara yang) memutuskan silaturrahim dan selama tidak meminta supaya cepat-cepat diperkenankan.

● Lalu baginda ditanya oleh seseorang : Apa maksudnya meminta dicepatkan...? Jawab baginda : Umpamanya seseorang itu berkata dalam doanya : Aku telah berdoa, Aku telah berdoa tetapi Aku belum melihat doaku diperkenankan. Lalu aku putus asa dan berhenti berdoa. (HR Muslim).

❤️✨

Selamat pagi.