24 February 2021

Orang Yang Tidak Bersyukur


 

Orang Yang Tidak Bersyukur


عَنْ أَبِى هُرَيْرَةَ عَنِ النَّبِىِّ صلى الله عليه وسلم قَالَ  لاَ يَشْكُرُ اللَّهَ مَنْ لاَ يَشْكُرُ النَّاسَ 


Daripada Abu Hurairah RA, bahawa Nabi Muhammad SAW bersabda: “Tidak bersyukur kepada Allah seorang yang tidak bersyukur kepada manusia.” HR. Abu Daud dan dishahihkan di dalam kitab Silsilat Al Ahadits Ash Shahihah, 1/702.


Pengajaran:


1.  Orang yang tidak berterima kasih di atas kebaikan orang lain terhadapnya bermakna, ia tidak bersyukur kepada Allah di atas limpah nikmat yang diperolehi.


2.  Al-Khaththaby berkata; barangsiapa kebiasaannya adalah kufur terhadap nikmat (kebaikan) orang dan tidak bersyukur atas kebaikan mereka, maka nescaya termasuk kebiasaannya adalah kufur terhadap nikmat Allah Ta’ala dan tidak bersyukur kepada-Nya.


3.  Allah SWT tidak menerima syukur seorang hamba atas kebaikan Allah kepadanya, jika seorang hamba tidak bersyukur kepada kebaikan orang lain terhadapnya.  Lihat kitab Sunan Abu Daud dengan Syarah Al Khaththaby, 5/ 157-158.


عَنْ جَابِرِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم-  مَنْ أُعْطِىَ عَطَاءً فَوَجَدَ فَلْيَجْزِ بِهِ فَإِنْ لَمْ يَجِدْ فَلْيُثْنِ بِهِ فَمَنْ أَثْنَى بِهِ فَقَدْ شَكَرَهُ وَمَنْ كَتَمَهُ فَقَدْ كَفَرَهُ.


Daripada Jabir bin Abdullah RA berkata: “Rasulullah SAW bersabda: “Barangsiapa yang diberikan sebuah hadiah, lalu ia mendapati kecukupan maka hendaknya ia membalasnya, jika ia tidak mendapati maka pujilah ia, barangsiapa yang memujinya, maka sungguh ia telah bersyukur kepadanya, barangsiapa menyembunyikannya sungguh ia telah kufur.” HR. Abu Daud dan dishahihkan dalam kitab Silsilat Al Ahadits Ash Shahihah, no. 617.


4.  Cara membalas kebaikan dan pemberian orang lain:


a.  Membalas pemberian tersebut

b.  Memuji orang tersebut

c.  Mengucapkan Jazakallah khairan kepada orang tersebut

d.  Mendoakan orang tersebut


Ayuh berterima kasih kepada manusia dan bersyukur kepada Allah.
5 comments:

  1. deep..betul tu kekadang kita yang tak bersyukur

    ReplyDelete
  2. Semoga kita menjadi manusia yang sentiasa bersyukur dan bahagia tu terletak pada hati. Melihat manusia yang serba kekurangan dari kita akan membuatkan kita lebih mensyukuri nikmat yang Allah berikan :)

    ReplyDelete
  3. Ada banyak yang kita boleh syukuri setiap hari. Banyak nikmat Allah bagi. :)

    ReplyDelete

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

Saya sangat menghargai komen yang diberikan, jika komen itu tidak melanggar apa jua sensitiviti. Kalau ada pelanggaran, saya tidak akan teragak-agak untuk memadamnya tanpa menyiarkannya. Terima kasih!