14 November 2017

November : Bulan SKT!




Bulan November adalah bulan SKT. Semua orang akan ke sana ke mari. Kumpul maklumat dan data untuk diri. Kalau tak buat, nanti tahun depan tak naik gaji! hahahahaa

07 November 2017

Siapa Orang Yang Paling Cerdas?




“Ya Rasulullah, orang mukmin manakah yang paling utama?”

Beliau menjawab, “Orang yang paling baik akhlaknya”.

Kemudian ia bertanya lagi, “Mukmin manakah yang paling cerdas?”

Beliau menjawab, “Orang yang paling banyak mengingat mati dan paling baik persiapannya untuk menghadapi kehidupan setelah mati. Mereka itulah orang-orang yang paling cerdas“.

(HR. Ibnu Majah)




10 October 2017

Nak Ke Tempat Lain Namun...



Sabtu lepas, saya rancang untuk ke Denai Alam, untuk menghadiri program Qiamulail dan Terapi Asmaul Husna yang dianjurkan oleh Mewangi Satu Dunia. Namun kerana sedikit aral, saya tidak dapat menghadirinya. Tak apalah. Kita bersangka baik denganNya, ya? 

Jadi saya pun bekerjalah seperti biasa. 



Saya sedang ralit memproses buku di kaunter apabila menerima mesej daripada Suhaila yang ingin ke perpustakaan. Katanya, dia sudah ke Perpustakaan Awam Shah Alam sebelum ini namun kerana terlalu ramai orang, dia tidak dapat fokus pada pelajarannya. 

Oh ya, Suhaila ni sedang menyambung pelajaran secara separuh masa di peringkat diploma. Pengajiannya baru bermula jadi dia harus fokus pada pelajarannya. 

Saya dengan senang hati mengajaknya untuk ke tempat kerja saya memandangkan saya sendiri sedang bekerja. Dia sendiri pernah cakap, dia segan nak datang ke tempat kerja saya kalau saya tak ada. Apa yang disegankan pun, tak tahu la. Bukannya saya suruh dia mengorat orang. Eh. 


"Banyaklah kau punya pelajar baru, kak," katanya. Saya hanya mampu ketawa. 

Memandangkan semester ini baru dibuka, jadi perpustakaan hanya dibuka sehingga pukul 4.30 petang pada hujung minggu. Memandangkan Suhaila masih tidak sempat menyiapkan kerjanya, dia mencadangkan untuk kami sama-sama ke Perpustakaan Shah Alam. Walaupun dia rasa sedikit risau kerana katanya ramai orang, aku yakinkan dia yang pengunjung sudah beransur pulang apabila petang. 

Dan tepat sangkaanku, sudah tidak ramai pengunjung ketika kami sampai di sana. Dengan tenangnya, Suhaila menyambung kerjanya yang tertangguh. Aku pula mengambil kesempatan membaca buku-buku yang ada di situ. 




Tak habis-habis dengan Pelajar Baru. Baru la, baru belajar balik. Hahahaha

Ada hikmahnya aku tak ke Denai Alam. Allah aturkan aku untuk temankan budak kecil ni. Terima kasih Allah... 



23 September 2017

What A Day....



Okey, disebabkan minggu ni agak hectic sikit dengan kerja n training dan kerja dan kerja, badan ini terasa sedikit lemau. Ya, dia punya lemau sampai tahap taknak bangun dari katil.

But, life must go on, dan ada satu jemputan kenduri kahwin yang harus dihadiri. Jadi, pagi-pagi lagi iols dah memulakan perjalanan iols. Ke mana?

Batang Kali!



Sebenarnya, kenduri itu diadakan di Seremban dan bukannya di Batang Kali. Tapi, disebabkan ada sorang adik angkat iols yang tinggal di sana dan dia nak pergi dengan iols, so iols yang baik hati lagi mulia ini (nak muntah) pergi la ke sana untuk jumpa dia so that kitorang boleh gerak sesama.

The problem is, tren KTM ke Batang Kali tidaklah sekerap tren ke Sungai Buloh jadi perjalanan harus dirancang dengan sebaik-baiknya. Jadi untuk memudah acara, iols ambil tren pada pukul 7.30 pagi.

Awalnya!

Kenapa awal sangat? Kerana tren seterusnya ke Tanjung Malim (melalui Batang Kali) adalah pada pukul 11 pagi dan tren tersebut dijangka tiba di destinasi 2 jam kemudian. Dah tu, bilanya nak gerak ke Seremban? So iols ambil inisiatif untuk gerak awal. Dan dengan keadaan badan iols yang masih lemau, iols rancang untuk tidur dalam tren. Dan perkara tersebut dah biasa sebenarnya iols buat. Tidur dalam tren, terutamanya bila jalan jauh.



Muka baru bangun tido. Masa ni tren dah sampai Rawang.

Sampai di destinasi je terus cari sarapan. Plan asal nak iron baju di rumah adik ni tapi ayah dia tak bagi. So kita terus gerak ke Seremban dengan baju yang ada. Iols pakai baju hitam je okay! Dah macam pergi training ESQ je. Takpun, baru balik dari tahlil. Huhuhu.

Sampai di Seremban, adik decide nak ke Senawang, tumpang iron baju di sana. Bilik pula kunci. So tak ada choice lain, "pakai je la baju hitam tu. Bukannya pakai tshirt pun."

Yang kelakarnya tentang kenduri ini ialah, bila pakcik ni buat kenduri kahwin, iols tak pernah pakai baju warna lain selain hitam! Tahun lepas, iols pakai baju hitam juga masa kenduri kahwin anak buah dia. Sampai kena perli la tadi. Hahahaha.

Tapi apakan daya, Allah yang mengatur segalanya. Lagipun hitam pun cantik apa. Nampak la iols kurus. Kalau pakai baju asal belum tentu nampak iols kurus. Nampak gemuk lagikan ada. Hahahaaha



Me with the others in my spiritual family. Tuan rumah yang pakai baju peach tu. Dia punya ayat "kau asal kenduri aku je pakai baju hitam pahal Bai?"

Hahahahahahaha sorry la Pak Chu.

Lepas kenduri terus balik. Sebab kelemauan badan sudah mula terasa. Jadi sebelum apa-apa jadi baik balik dulu. Tapi bila balik, okey je. Malam ni baru rasa macam nak muntah la apa la.....

Itu sajalah coretan iols untuk hari ini. Dan sekarang iols tengah melayan kepala n perut yang tengah ting tong sambil melayan Vlog Cupcakeaisyah. Rasa macam nak buat vlog tapi tak berani nak buat lagi kan. Huhuhuhu