08 September 2017

Training ESQ Di Luar Selangor?



Ada la yang bertanya, bertanya dan bertanya pasal training ESQ ni. 

Apahal pula Bertanya tu sampai 3 kali? 

Sebab dia sangat teringin nak pergi Training ESQ tapi kerana kekangan tempat, dia ta dapat pergi. Kenapa? Sebab dia di seberang laut. Mana? Sabah bah. Hahahaa 

So kali ni, untuk kali ini, saya akan bagi jadual ESQ untuk bulan ini. Bukan sahaja di Borneo, malah di Pantai Timur dan Utara yang akan berlangsung bulan ini dan bulan hadapan. 


Training ESQ di Kelantan. Minggu depan. 


Training ESQ di Sabah. Seminggu selepas training di Kelantan. 


Training ESQ For Future Leaders. Training khas untuk para remaja. Diadakan serentak dengan Training ESQ Quantum Excellence. Yang itu nanti entri lain okay. 

Apa yang istimewanya training ni? Sebab ada saya. Heheheeee. Ok ok gurau. 


Training ESQ di Kedah. 2 minggu selepas ESQ For Future Leaders. 


Kembali ke Selangor! Training ESQ di Shah Alam. Training terakhir untuk tour ni. Tour? Hahahahaaaa

Kita intai la sikit suasana dalam dewan training. Kasi la panas sikit. Moga-moga tercetus la niat nak join. Hehehehe 






Sumber gambar : ESQ 165 Malaysia


JUMPA DI SANA!


03 September 2017

Sejak Bila Ada Gantian Cuti Bagi Cuti Umum Hari Sabtu?



Baru-baru ni saya dapat mesej daripada seorang lawan ofis, mengatakan bulan September adalah bulan paling banyak cuti. Siap cakap, "Welcome to Bulan Hampir Gaji Buta."

Kenapa pula macam tu?

Orang yang memula hantar posting tu (di FB) senaraikan cuti umum yang akan berlaku pada bulan September. Antaranya Hari Keputeraan Agong dan Hari Malaysia yang jatuh pada hari Sabtu. Tapi apa yang kelakar ialah, bila dia mengatakan bahawa hari Isnin berikutnya adalah hari cuti gantian bagi kedua-dua cuti umum tersebut.

Apakah???

Mungkin orang itu tak perasan masa mula-mula dia hantar posting tu kat FB. Tapi sebenarnya, ikut undang-undang, tiada cuti gantian yang akan berlaku sekiranya cuti umum jatuh pada hari Sabtu kecuali negeri-negeri di pantai timur. Cuti gantian hanya akan berlaku sekiranya cuti umum jatuh pada hari Ahad. Bagi negeri-negeri di pantai timur, utara n selatan, cuti gantian berlaku pada hari Ahad.

Tak faham? Meh tengok ni.

Cuti Umum Sabtu

Negeri Pantai Timur : Ganti pada hari Ahad.
Negeri lain : Tiada cuti gantian.

Cuti Umum Ahad
Negeri Pantai Timur : Tiada cuti gantian.
Negeri lain : Ganti pada hari Isnin.

Ha camtu lerrr...

Bagaimana dengan cuti umum bertindih?

Cuti umum bertindih (2 cuti umum pada hari yang sama) yang jatuh pada hari Ahad, cuti ganti boleh sampai hari Selasa. Tapi ia sangattttttt jarang berlaku dan selalunya jika ia berlaku sekalipun, ia melibatkan cuti umum negeri. So tak semua negeri dapat cuti.

Contohnya, Hari Jadi Agong kali nk jatuh pada hari yang sama dengan Hari Jadi YDP Sarawak. Dan setelah mereka MEMOHON, mereka dapat cuti pada hari Jumaat.

Gitu lerrr...

So diharapkan penjelasan ini dapat menjawab persoalan "Cuti Panjang" oleh sesetengah orang.

Tak faham lagi? Google la sendiri.

31 August 2017

31 Ogos - Merdeka Jiwa



Alhamdulilah, hari ini genap 60 tahun kita mendapat kemerdekaan daripada British setelah dijajah selama lebih kurang 400 tahun, sejak pendudukan Portugis ke atas Melaka. Tidak ketinggalan meluahkan rasa syukur, saya juga mendefinisikan "Merdeka Jiwa", mengikut fahaman saya sendiri.

Bagaimana?





Insya Allah, wajah ini akan menjadi wajah yang Merdeka Jiwa. Aamiin.

24 August 2017

Kisah Suami Isteri dan Tembikai




Seorg lelaki pulang ke rumah dgn membawa sebiji tembikai.
.
Dia membeli buah itu dari sebuah pasar.
Isterinya membelah tembikai itu dan merasanya: "tawar".
Lalu isterinya terus2an merungut.
.
Melihat isterinya yg merungut itu,
suami berkata: "Sy membeli tembikai itu dari pasar"
.
Isteri: "Sy tau"
.
Suami: "Pada pendpt awk,
Semasa sy membeli tembikai tadi,
Sy nk yg manis atau yg tawar?"
.
Isteri: " Tentulah yg manis"
.
Suami:" Ketika penjual sdg menjual tadi,
Agaknya mrk nk menjual yg manis atau yg tawar?"
.
Isteri: "Tentulah mrk ingin menjual yg manis"
.
Suami terus lagi bertanya: " Ketika peraih (org tengah) ingin menjual kpd penjual di pasar,
Mrk agaknya ingin menjual yg manis atau yg tawar?"
.
Isteri: "Mesti yg manis"
.
Si suami diam sejenak...
.
Kemudian dia menyambung." Ketika pekebun menanam tembikainya,
Adakah dia mahu tembikai yg tumbuh nanti manis atau tawar?"
.
Isteri: " Tentu yg manis,
pastinya."
.
Suami:" Ketika awk membelah buah ini tadi,
awk inginkan yg manis atau yg tawar?"

Isteri: "Mesti sy ingin yg manis.
Knp dgn semua soalan ini?" soal isteri.
.
Org soleh itu tersenyum pada isterinya.
Lalu dia berkata:
.
"Ketika semua org inginkan buah yg manis, sebaliknya pula yg berlaku.
Buah tembikai itu tawar rasanya!"
.
Isteri org soleh itu terdiam.
.
Mrhkan siapa?
.
'Jadi ketika awk marah ttg rasa tembikai yg tawar,
Awk sbnrnya mrhkan siapa?
Bknkah semua org inginkan buah yg manis.
Ttp kuasa Allah memutuskan buah itu tawar rasanya,
Jadi awak marahkan siapa?
Marahkan sy yg membeli,
atau penjual yg menjual atau awak yg membelah atau pekebun yg menanam?
Atau Allah yg menentukan rasa tawar?"
.
Adab ketika makan: Jgnlah kita mengecam,
mengutuk makanan walaupun makanan itu tidak sedap. Kalau kita tak suka, kita tinggalkan shj.
.
Pengajarannya: Kita perlu fhm bahawa rezeki kita dpt yg manis atau tawar,
sedap atau tidak,
Semuanya ditentukan Allah. Jika kita mengecamnya,
ramai org akan terasa hati.
Mgkn emak atau isteri yg memasak terasa hati.
atau mgkn ayah yg membeli terasa hati.
Dan lebih2 lagi tanpa kita sedar,
kita seolah2 "mengecam" Allah yg mengurniakan rezeki itu kpd kita.
.
Jika kita tidak bersyukur dgn yg sedikit,
mana mgkn kita akan bersyukur dgn yg byk.
"KISAH PEDOMAN "HANYA SEBIJI TEMBIKAI,
KITA MERUNGUT KPD ALLAH TA'ALA""
.
Tolong share untuk renungan bersama


Berhenti merungut. Berhenti. Merungut.