20 January 2019

Segmen Drop Your Link!


 INI ADALAH STICKY POST

Bila dah lama tak update blog, maka bloglist pun mula la bersawang. Ada blog yang dalam bloglist yang tak berupdate dah 2 tahun. Adoi. Kena la buat pembersihan macam tu. 

Dan sebab tu, ABM nak buat segmen ni ya. Segmen ini dinamakan... 


Tada! 

Senang nak nak join segmen ni. Cuma perlu buat satu post tentang segmen ini dan backlink post berkenaan ke sini. 

Kemudian, Follow blog ini dan Google Plus ABM di SINI

Terakhir, letakkan link post anda di ruangan komen. 

10 blog yang terpilih akan diletakkan dalam Bloglist ABM selama 2 bulan. Daripada 10 blog itu, 3 daripadanya akan ABM review. 

Best bukan? Apa lagi, join la sekarang! 

Peserta yang dah join segmen ini : 



18 January 2019

Review Buku : Retina Oleh Lokman Hakim



Ebook seterusnya yang menjadi perhatian ABM adalah novel ini. Entah mengapa, pada mulanya teringin nak baca novel ni namun belum sampai di pertengahan, rasa bosan menjelma. Tapi ABM gagahkan juga diri baca sampai habis. 

Imaginasi penulis terlalu tinggi sampai tak terjangkau dek akal. Penulis juga berani bermain dengan akidah. Mohon sekiranya ada lagi idea sebegini, kajian mendalam perlu dilakukan agar tidak terpesong, tidak terpesong dan tidak terpesong. 

Dengarnya, ada sambungan. Tak tau nak baca ke tidak. Perlu ke baca? Kejap yea, nak fikir. 



Review Buku : Quranology - Ilmu Di Sebalik Sebuah Kitab Agung Oleh Mohamad Asraff Ayob




Tahukah anda, antara peristiwa besar yang mencorakkan dunia adalah peristiwa 'Nuzul Quran' atau turunnya al-Quran? Mengapa ia dikatakan begitu penting? Jawapannya, kerana 1400 tahun sejak al-Quran bersama kita, ia telah menghasilkan pelbagai peristiwa hebat, dengan kehadirannya banyak mencorakkan kehidupan dan pemikiran manusia dia muka bumi ini. 

13 bab dalam buku ini akan mengetengahkan kelebihan dan keunikan al-Quran supaya kita akan lebih mudah jatuh cinta dengannya. 

Memang best bila baca buku ini. Must have la bak kata orang putih. Jom baca buku ni jom! 

psst! Penulis ada sebut Harry Potter dalam buku ni. Nak tahu cerita tentang apa? Baca la. *kenyit mata* 

Masih ada yang belum join Segmen Drop Your Link ni? Meh la join! 

Pepsi Vanilla. Sedap Ke?


Dan kisah ini berlaku semalam. Dah tulis entri kat handphone dah. Tak tahu la kenapa tak boleh publish. Huhuhu

Semalam, masa lunch, macam biasa la beli muffin je. Lepas tu rasa macam nak cuba Pepsi Vanilla. Alah, yang iklan dia sebesar-besarnya kat Federal Highway tu. Ha tu la dia. 

Ada orang kata, rasanya macam Vanilla Coke. Betul ke? Kita cuba ya. 


Tudia.... botol dia pun lain daripada yang lain. Memang sesuai la dengan harga dia. Huhuhu. 

ABM dah rasa air dia. Keras sikit dari Vanilla Coke. Tapi sebenarnya, rasa dia sama je. Brand je lain.

Ada yang dah cuba? Anda sependapat tak dengan ABM? 



Masih ada yang belum join Segmen Drop Your Link ni? Meh la join!