01 July 2021

🌸 SIFAT2 WANITA SOLIHAH 🌸

 
1. QANITAT

Iaitu, wanita yg ahli ibadah. Seorg wanita yg istiqomah dlm menjalankan ibadah, baik yg wajib mahu pun sunnah, yg di bingkai dgn penuh keikhlasan semata krn-Nya.


2. SHADIQAT

Iaitu, wanita yg benar (jujur). Seorg wanita yg senantiasi menghiasi diri dgn kejujuran. Jujur dlm hati, lisan, tindakan, dan sikap yg sesuai dgn tuntunan Allah dan rasul-Nya.


3. SHABIRAT

Iaitu, wanita yg sabar. Seorg wanita yg mampu bersabar dln berbagai keadaan. Sabar dlm menjalankan perintah-Nya, dlm meninggalkan larangan-Nya, dan dlm menghadapi berbagai bentuk ujian dan cubaan.


4. KHASYIAT

Iaitu, wanita yg khusyuk. Seorg wanita yg dpt menjaga kekhusyukkan dlm beribadah kpd-Nya. Sehingga, ia dpt merasakan ada-nya pengawasan dari-Nya. (muraqabatullah).


5. MUTASHADDIQAT

Iaitu, wanita yg senang bersedekah. Sedekah menjadi salah satu perhiasan diri yg hendak-nya di-lestarikan oleh setiap wanita. Krn sedekah dpt menarik cinta Allah, para malaikat, dan manusia.


6. SHAIMAT

Iaitu, wanita yg rajin berpuasa. Rasul s.a.w. bersabda, “Jika seorg wanita solat lima waktu, berpuasa di bulan Ramadhan, menjaga kemaluan-nya, dan menta'ati suami-nya, niscaya akan masuk syurga dari pintu2 yg ia inginkan.” (HR Ibnu HIbban dan Thabrani).


7. HAFIDZAT

Iaitu, wanita yg menjaga kehormatan. Kemuliaan seorg wanita di ukur dari sejauh mana ia dpt menjaga kehormatan diri-nya melalui cara berbusana, bertutur kata, berjalan, bergaul, dan yg lain-nya.


8. DZAKIRAT

Iaitu, wanita yg byk berdzikir. Tiap wanita yg selalu istiqomah berdzikir dlm berbagai kesempatan, tempat, dan waktu. Sehingga, hati-nya senantiasa terpaut dgn Sang PenciptaNo comments:

Post a Comment

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

Saya sangat menghargai komen yang diberikan, jika komen itu tidak melanggar apa jua sensitiviti. Kalau ada pelanggaran, saya tidak akan teragak-agak untuk memadamnya tanpa menyiarkannya. Terima kasih!